«روح الله احمدزاده کرماني» با اشاره به اينکه اميدواريم قرن 21 سرآغاز صلح جهاني باشد، افزود: صلح جهاني سرفصل گفتگوي بشريت، براي تحقق عدالت و آزادي است.
او ادامه داد: اتفاقهاي خوبي را در سطح ملتها شاهديم و رشد عقلانيت در نظامات اجتماعي در همه ممالک عالم، افزايش انگيزه گفتگوي ميان اديان، فرهنگها و ملتها و مطالبه جهاني مهدويت و اخلاق امروز ما را در آستانه يک نظم جديد بينالمللي قرار داده است.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري کشور با بيان اينکه نبايد غافل شد که هنوز برخي دولتها، سياستمداران و منفعت طلبان در عرصههاي بينالمللي تلاش دارند مناسبات برآمده از اخلاق، معنويت و عقلانيت را رو به سمت منافع و مطامع سياسي خود هدايت کنند، اضافه کرد: به اعتقاد من يک جريان انساني و اجتماعي در اقصي نقاط عالم بر پا شده و اين بيداري ملتها سبب خواهد شد که آن مطالبات واقعي و آن استعدادهاي لازم شکوفايي اسلام هر چه بيشتر مورد احترام و تکريم قرار گيرد.
به گفته «احمدزاده» در چنين سپهر گفتمان جهاني قاعدتاً شاهد خواهيم بود که ديپلماسيهاي سياسي و اقتصادي به نفع ديپلماسي عمومي و فرهنگي کمرنگتر ميشود و شاهد آن خواهيم بود که ارتباطات ميانفرهنگي و ارتباطات چند فرهنگي سايه خود را بر ارتباطات بينالملل خواهد انداخت.
اين مقام مسوول تصريح کرد: برخي از استراتژيستهاي دنيا به ويژه در ايالات متحده شايد هنوز دنبال ارائه نظريهها و تئوريهايي هستند که در آن فرجام تاريخ متأسفانه مثل قرن بيستم قرار است رقم بخورد.
معاون رئيس جمهور افزود: آنهايي که فرجام تاريخ را از آن ليبراليسم آمريکايي ميدانند، يک منوپل انحصاري در گفتمانسازي جهاني قائلند که امروز مقبوليت جهاني ندارند.
او با اشاره به نظريه جنگ تمدنها که نخستين بار توسط «ساموئل هانتينگتون» ارائه شد، گفت: صاحب اين نظريه در نظريه جنگ تمدنها فرجام تاريخ را پيشبيني و آيندهنگريهايش را مبني بر نظام بين تمدني تعريف کرده بود که اين امروز مقبول شرق و غرب نيست.
او با تأکيد بر اينکه جهان به سمت عقلانيت، اخلاق و معنويت در حال حرکت است، افزود: هر شخص و هر کشوري با هر گستره جغرافيايي و با هر ميزان تأثيرگذاري ميتواند در اقيانوس عظيم بين فرهنگها و بين ملتها و اديان نقش ايفا کند و سهم و نقش خود را تعريف کند.
به گفته «احمدزاده» امروز که ظرفيتهاي فرهنگي ملتها در حال جوشش است کيست که در اقصي نقاط عالم مولانا، ايلياد و اديسه هومر، شاهنامه فردوسي، گوته و دانته را نشناسد.
او با بيان اينکه بسياري از بزرگسالان فلسفه و شعر و ادب و عرفان از جمله ملاصدراي ايراني، هگل آلماني، هيون، کانت، هابرماس و بسياري از فلاسفه و انديشمندان در حوزههاي مختلف فکري و معرفتي امروز بر کنش مفاهمهاي و بر ديالوگ تأکيد دارند، بيان داشت: بشريت امروز مطالبهي صلح و عدالت را دارد و در چنين سپهر گفتماني در نظام ارتباطات بينالمللي بايد بسترهايي را فراهم کرد که ملتها امکان گفتگو پيدا کنند.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي گفتگو را مقدمه ديالکتيک دانست و ادامه داد: اگر قرار است ملتهاي عالم از هم چيزي بياموزند و به هم چيزي قرض دهند امروز تنها راه و مکانيسم آن گفتگو است که بايد از جنس گفتگوي عاري از مناسبات سلطه باشد.
به گفته اين مقام مسوول در فضاهاي جديد امروز دچار اشکالاتي هستيم و اشتباهاتي در حال رخداد است که مسير گفتگو را سد خواهد کرد و انسداد گفتمان بين ملتها را فراهم خواهد آورد.
معاون رئيس جمهور با بيان اينکه زبان و سلطه زباني امروز امري در حال رخداد است، ادامه داد: آنچنان که امثال نوآم چامسکي در حوزه زبان تأکيد دارند که بالغ بر چند هزار زبان در دنيا امکان زندگي، رشد و نمو دارد امروز به خاطر سلطه زباني در حوزه فضاي سايبري، فضاي دانشگاهي و علمي شاهد به انزوا رفتن برخي زبانها در عالم هستيم.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري کشور اضافه کرد: استانداردسازي تمام گفتگوهاي جهان بر اساس يک ساختار دستوري و زباني و ايجاد يک کنش مفاهمهاي بر اساس اين نوع سلطه زبانشناختي مقبول نيست و امروز بايد زبان چيني، اسپانيولي، آلماني، ايتاليايي و نيز زبان فارسي هم گسترش پيدا کند و زبان به تعبير يکي از فلاسفه آلماني زبان، خانه بودن است. انسانها در هر جاي عالم اگر قرار است حيات تاريخي هويتي تمدني، ميراثي و فرهنگي داشته باشند بايد در زبان خود زيست فرهنگيشان را ادامه دهند.
او يادآور شد: زبان يک مقوله آنتولوژيک است و امروز در فضاي امپرياليسم سايبري شاهد به انزوا رفتن زبانهاي بسياري هستيم اين خلاف مناسبات ديپلماتيک در حوزه ديپلماسي فرهنگي و هنري است و اگر قرار است شعارهاي زيباي گفتگوي بين فرهنگها و تمدنها برقرار شود لازمهاش دقت در حوزه زبان است.
«احمدزاده» تأکيد کرد: اگر براي زبانهاي عالم ولو اينکه براي يک زبان تنها يک انسان وجود داشته باشد که به آن زبان صحبت کند؛ احترام قائل شويم و شأن آن زبان را پاس بداريم؛ زمينه براي گفتگوي ملتها فراهم ميشود.
او ضمن تأکيد بر برگزاري همايشهاي مشترک فرهنگي خاطرنشان کرد: ارتباطات ميان فرهنگي و چند فرهنگي يعني همه ملتهاي عالم به يک اندازه و ميزان بر هم اثر بگذارند و اين رمز ماندگاري و آفرينشگري تاريخ و فرهنگ است.
امروز در ايران هم اديان و هم فرق گوناگون در زيست مسالمتآميز کنار هم زندگي ميکنند. امروز در ايران مسيحيان، يهوديان و زرتشتيان و مسلمانان اعم از شيعه و اهل سنت ياد گرفتهاند در چهارچوب گفتمان انساني با يکديگر اشتراکاتشان را مبناي تعامل قرار دهند.
/112
انتهای پیام/